Κάστανο, ο 'βασιλιάς' των ξηρών καρπών! Ρόδι: ο 'κόκκινος χρυσός'! Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας!!

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014




Μύθος 1: Είναι εφικτό να εξαφανίσουμε το τοπικό λίπος.
Όταν χάνετε λίπος με σωστή διατροφή, τότε αυτό χάνεται απο όλο το σώμα. Αν με ειδικές ασκήσεις εστιάσουμε σε ένα συγκεκριμένo σημείο του σώματος, αυτό που θα καταφέρουμε είναι να τονώσουμε τους μύς σε εκείνο το σημείο κάνοντας έτσι πιο σφιχτή και σφριγηλή. Το λίπος όμως παραμένει. Είναι επομένως σημαντικό να γυμνάζουμε αρμονικά όλο το σώμα αν θέλουμε να χάσουμε λίπος.

Μύθος 2: Η έντονη αερόβια άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπου για να χάσουμε λίπος.
Γενικά, το να γυμναζόμαστε εντατικά μας βοηθάει να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση και να διατηρούμε το μεταβολισμό (καύσεις) σε καλά επίπεδα. Έtσι η έντονη αερόβια άσκηση δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψουμε λίπος! Ο καλύτερος τρόπος είναι η συνδυαστική γυμναστική προσθέτοντας και κάποιες ασκήσεις με όργανα!

Μύθος 3: Η προπόνηση με βάρη μας φουσκώνει και το λίπος γίνεται πιο σκληρό.
Οι ασκήσεις με βάρη τονώνουν τους μύς μας και γενικότερα το σώμα. Όταν αυτές γίνονται στα πλαίσια της λογικής και συνδυάζονται και με αερόβια άσκηση δεν μας φουσκώνουν! Μάλιστα όταν αυξάνεται η μυική μάζα το σώμα μας κάνει περισσότερες καύσεις και κατά συνέπεια ελαττώνεται το λίπος μόνο όμως αν παράλληλα ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Μύθος 4: Όταν τρώμε αργά το βράδυ αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος.
Μια θερμίδα είναι πάντα μία θερμίδα είτε καταναλώνεται το πρωί είτε το βράδυ. Το σώμα δέχεται τις θερμίδες ανεξαρτήτως ώρας. Ο μύθος ότι το βραδινό παχαίνει προέρχεται κυρίως απο κάποια άτομα που τρώνε αργά το βράδυ φαγητό απο έξω ή τσιμπάνε διάφορα παχυντικά σνακ το βράδυ επιπλέον με τα γεύματα που τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άρα καταναλώνουν παραπάνω θερμίδες και αυτό είναι που τους παχαίνει! Ένα ελαφρύ βραδινό είτε τρώγεται νωρίς είτε αργά δε θα μας παχύνει.

Μύθος 5: Η κυτταρίτιδα είναι πιο δύσκολο να ελαττωθεί απ' ότι το συνολικό λίπος.
Η κυτταρίτιδα είναι συνδυασμός εγκλωβισμένου λίπους και νερού στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Αλλά το λίπος στις περιοχές με κυτταρίτιδα δεν διαφέρει απο το υπόλοιπο λίπος στο σώμα. Άρα μπορεί να μειωθεί η κυτταρίτιδα με τη σωστή διατροφή και την άσκηση.

Μύθος 6: Το λίπος είναι θέμα γονιδίων.
Κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι υπάρχει μια κληρονομική συνιστώσα για την παχυσαρκία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όποιος έχει γονιδιακή προδιάθεση δε θα μπορέσει ποτέ να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε, ότι τα άτομα με «γονίδια λίπους», μπόρεσαν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 40% με τη σωματική δραστηριότητα.
Με απλά λόγια, άσχετα με την κληρονομικότητα, οι καθημερινές συνήθειες και επιλογές είναι εκείνες που μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το βάρος και τα ποσοστά λίπους του καθενός.

Μύθος 7: Αν ήμουν νεότερος/η θα έχανα λίπος πιο εύκολα.

Αν και είναι αλήθεια, ότι ο μεταβολισμός χάνει τον ρυθμό του με τα χρόνια, (5-10% μειώνεται κάθε δεκαετία, ξεκινώντας σε ηλικία 25 ετών), αυτό δεν πρέπει να αποτελεί αιτία για να εγκαταλείψετε την προσπάθεια της απώλειας βάρους.
Μια μελέτη, που παρακολούθησε τις συνήθειες των γυναικών μεταξύ των ηλικιών 50 και 75, διαπίστωσε ότι όχι μόνο μπόρεσαν να χάσουν βάρος, αλλά η επιτυχία τους αφορούσε περισσότερο στις καθημερινές τους συνήθειες παρά στην ηλικία τους. Όσες μάλιστα κράτησαν ημερολόγια τροφίμων, έχασαν περίπου έξι περισσότερα κιλά από ό, τι εκείνες που δεν το έκαναν.
Επιπλέον, οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, έχασαν περισσότερα κιλά από όσες επέλεξαν να προσπερνούν γεύματα, ενώ εκείνες που έτρωγαν για μεσημεριανό έτοιμο γεύμα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έχασαν κατά μέσο όρο 5 κιλά λιγότερα, σε σύγκριση με εκείνες που δειπνούσαν έξω λιγότερες φορές.
Συμπερασματικά λοιπόν, το βάρος και η ηλικία είναι απλοί αριθμοί, που λειτουργούν σε συνάρτηση με τις επιλογές ζωής του καθενός.

Κίμογλου Αναστασία
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος 
Master Practitioner on Eating Disorders and Obesity

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου