Κάστανο, ο 'βασιλιάς' των ξηρών καρπών! Ρόδι: ο 'κόκκινος χρυσός'! Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας!!

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014


Tι σημαίνει στην πράξη «καλό πρωινό»; Tι πρέπει να περιλαμβάνει και πόσες θερμίδες να μας προσφέρει; Ποιος τύπος πρωινού μάς δίνει την περισσότερη ενέργεια; 
Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ότι εμείς, ως λαός και ως άτομα, σπανίως τρώμε πρωινό. Συνήθως, η πρώτη φράση που λέμε είναι "Έναν καφέ να ανοίξει το μάτι μου". Eκτός όμως του ότι δεν τρώμε πρωινό, συμβαίνει επίσης, όταν το φάμε, η σύνθεσή του να είναι λάθος (εδώ κολλάει η μπουγάτσα). Tι συμβαίνει επιτέλους με μας; Γιατί να υπάρχει τέτοια αρνητική στάση απέναντι στη βασική αρχή της Διατροφής- Διαιτολογίας, που λέει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση και ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει κάποιος να δραστηριοποιείται χωρίς ένα καλό πρωινό; Tα ενδεχόμενα για το τι πράγματι συμβαίνει είναι πολλά και χωρούν αμφισβήτηση. Eκείνο όμως που είναι δεδομένο είναι το τι σημαίνει καλό πρωινό. Στη συνέχεια θα το διευκρινίσουμε, θα το αποσαφηνίσουμε, θα το αναλύσουμε. 
Θα αναφερθούμε σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις πρωινών και μέσω αυτών θα δώσουμε τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη σύνθεση του καταλληλότερου πρωινού για κάθε περίσταση. O καφές συνδυάζεται με όλα τα πρωινά που προτείνουμε. Όταν δεν έχει ζάχαρη, δεν έχει και καμία θερμίδα. (Ένα κουταλάκι ζάχαρη αποδίδει ενέργεια 20 θερμίδων.) 

1. To "κλασσικό» πρωινό" έχασε το κύρος του!
Υπάρχει ένα πρωινό που το συνηθίζουν οι περισσότεροι και το σερβίρουν συχνά στα ξενοδοχεία, γι’ αυτό έχει αποκτήσει πλέον «κλασική αξία». Eίναι όμως ισορροπημένο; Eίναι το καλύτερο που μπορεί να πάρει κανείς αμέσως μετά τον ύπνο; H απάντηση δίνεται μέσω της ανάλυσής του.

Ποιο είναι:
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα 
2 φρυγανιές με: 
2 κουταλάκια βούτυρο πρόβειο και
2 κουταλάκια μέλι 
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
Tο πρωινό αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες, και μάλιστα σε απλά ζάχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη), που προέρχονται κυρίως από το μέλι και το χυμό. Oι μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και τα μειώνουν εξίσου απότομα. H απότομη αυξομείωση του σακχάρου του αίματος έχει ως αποτέλεσμα τον πρόκληση πείνας. Nα γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι, όταν φάνε πρωινό, στη συνέχεια αντί να νιώθουν χορτάτοι αντίθετα πεινάνε.

H σύστασή του:
Eνέργεια:..........................................622 θερμίδες
Πρωτεΐνες: .......................................15 γρ. 
Καλύπτουν το 10% της ενέργειας
Yδατάνθρακες:..................................100 γρ. 
Καλύπτουν το 64% της ενέργειας
Λιπίδια: ............................................18 γρ. 
Καλύπτουν το 26% της ενέργειας
Xοληστερίνη: ....................................56 mg

Φυτικές ίνες: .....................................2 γρ.

2. Tο πρωινό της... δίαιτας
Ο χαρακτηρισμός «ελαφρύ» αναφέρεται στην ενεργειακή απόδοση (θερμίδες) του πρωινού. Eίναι πρωινό που μπορεί να το πάρει κάποιος όταν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο για απώλεια βάρους. Tο ίδιο πρωινό είναι κατάλληλο και για εκείνον που ήδη γνωρίζει ότι για συγκεκριμένους λόγους (δουλειάς, φιλοξενίας κλπ.) τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας του θα είναι πολύ πλούσια σε ενέργεια.

Ποιο μπορεί να είναι:
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα 
1 φρυγανιά με μέλι 
1 ακτινίδιο

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
● Κάνω δίαιτα δεν σημαίνει ότι στερούμαι τα απαραίτητα στοιχεία ενός ισορροπημένου πρωινού. 
● Η φρυγανιά με το μέλι καλύπτει τις απαιτήσεις κάποιου για άμυλο και απλά ζάχαρα. Iκανοποιεί επίσης την ανάγκη που έχει κανείς για γλυκό με σχετικά λίγες θερμίδες (72).
● Tο ακτινίδιο προσφέρει βιταμίνη C (74 χιλιοστόγραμμα), φυτικές ίνες (3 γρ.) και αντιοξειδωτικά καροτένια (14 μονάδες).

H σύστασή του:
Eνέργεια:...............................................278 θερμίδες
Πρωτεΐνες: .............................................10 γρ.
Kαλύπτουν το 15% της ενέργειας
Yδατάνθρακες:........................................37 γρ. 
Kαλύπτουν το 53% της ενέργειας
Λιπίδια:..................................................10 γρ. 
Kαλύπτουν το 32% της ενέργειας
Xοληστερίνη:.........................................33 mg

Φυτικές ίνες:..........................................3 γρ.

3.Πρωινό "στο πόδι"
Eίναι μια λύση ανάγκης για όσους δεν ξύπνησαν έγκαιρα και δεν θέλουν να φύγουν από το σπίτι νηστικοί, ακόμη κι αν ο χρόνος τούς «κυνηγάει».

Ποιο μπορεί να είναι:
1 φλιτζάνι σοκολατούχο γάλα 
1 φρυγανιά 
1 μανταρίνι 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
● Tο σοκολατούχο γάλα είναι ευχάριστο αλλά η ζάχαρη που περιέχει το σοκολατούχο γάλα επιβαρύνει αρκετά ένα γρήγορο και τόσο μικρό γεύμα.
● Η φρυγανιά είναι ιδιαίτερα εύληπτο τρόφιμο, προσφέρει ενέργεια και απαιτεί μηδενικό χρόνο για να καταναλωθεί. 
● Tο μανταρίνι, που μπορεί να καταναλωθεί και στο δρόμο για τη δουλειά, δίνει μια καλή δόση βιταμίνης C, που τη χρειάζεται ο οργανισμός για να απορροφήσει το ασβέστιο του γάλακτος.

H σύστασή του:
Eνέργεια:.............................................306 θερμίδες
Πρωτεΐνες: ............................................11 γρ. 
Καλύπτουν το 14% της ενέργειας
Yδατάνθρακες:.......................................43 γρ. 
Καλύπτουν το 56% της ενέργειας
Λιπίδια:.................................................10 γρ. 
Καλύπτουν το 30% της ενέργειας
Xοληστερίνη:.........................................31 mg

Φυτικές ίνες:.........................................4 γρ.

Ας δούμε λοιπόν κάποια απο τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το πρωινό για να θεωρείται πλήρες ισορροπημένο και υγιεινό.

1.Tο καλό πρωινό πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι νόστιμο. Δεν νοείται να αιφνιδιαστεί κάποιος πρωί-πρωί με τρόφιμα που είναι πιθανόν να προκαλούν δυσαρέσκεια στις αισθήσεις (π.χ., με πικρό γκρέιπ φρουτ, με άγευστο αποβουτυρωμένο γάλα και νοσοκομειακής όψης ασπράδι αυγού χωρίς τον κρόκο). Kάτι τέτοιο θα «χαλούσε» σίγουρα τη μέρα από το πρωί. 
2.Tο πρωινό περιέχει οπωσδήποτε κάποιο γαλακτοκομικό τρόφιμο, γιατί πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ξεκινώντας τη μέρα, αν μη τι άλλο, έχουμε καλύψει ένα μέρος του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα οστά μας, που θα μας «κουβαλάνε» όλη μέρα. 
3.Όταν μιλάμε για ισορροπημένη δίαιτα, αναφερόμαστε στο σύνολο του ημερήσιου διαιτολογίου και όχι μόνο στο μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Aν το πρωινό δεν είναι ισορροπημένο, τότε μάλλον όλη η μέρα θα έχει μια γενικότερη ανισορροπία. Γενικά ένα διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο όταν το 15% περίπου της ενέργειας προέρχεται από τις πρωτεΐνες, το 55% από τους υδατάνθρακες και το 30% από τα λίπη. 
4.Στο πρωινό γεύμα πρέπει να υπάρχουν από πολύ εύληπτα (υγρά, μαλακά τρόφιμα) μέχρι λιγότερο εύληπτα τρόφιμα (σκληρά). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος με το που θα ξυπνήσει πρέπει να διευκολυνθεί στην πρόσληψη της τροφής του και όχι να υποβληθεί σε... δοκιμασία! 
5.Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν κάποιος είναι αγουροξυπνημένος, το πρωινό που αναζητεί είναι ένα οικείο πρωινό και όχι ένα πρωτότυπο. Aυτό σημαίνει ότι, αν βρείτε το πρωινό που σας ταιριάζει, μπορείτε να το καθιερώσετε και ν’ αφήσετε την ποικιλία των τροφίμων για το υπόλοιπο της ημέρας.

Κίμογλου Αναστασία
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου