Κάστανο, ο 'βασιλιάς' των ξηρών καρπών! Ρόδι: ο 'κόκκινος χρυσός'! Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας!!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014


Συχνά, ο περισσότερος κόσμος υποκύπτει σε διατροφικούς «πειρασμούς», καθότι τα κύτταρα με τα οποία έχει χτίσει το σώμα του ουρλιάζουν, στην κυριολεξία, για ικανοποίηση. Κακά τα ψέματα. Η τροφή του ανθρώπου αποτελεί μια εθιστική συνήθεια. Ειδικά η σαβουροφαγία. Αυτός ο εθισμός είναι τόσο επίμονος όσο και ο αντίστοιχος εθισμός στο τσιγάρο, στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Δεν είναι απορίας άξιο γιατί όλοι έχουν εθιστεί στο ψωμί. Ειδικά, το λευκό. Το σιτάρι περιέχει πολλά αλκαλοειδή και σε μικρή ποσότητα οπιούχα συστατικά. Προσπάθησε να κόψεις το κρέας. Εύκολο. Προσπάθησε να κόψεις για πάντα το ψωμί. Σε οποιαδήποτε μορφή και τύπο. Πολύ, πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο.

Έντονες Ελλείψεις:
Οι έντονες λιγούρες υποδηλώνουν, συνήθως, διατροφικές ελλείψεις. Οι ελλείψεις αυτές είναι τόσο μεγάλες, που το σώμα του ανθρώπου αναζητά πάση θυσία την ικανοποίηση των αναγκών του. Η έλλειψη, παραδείγματος χάρη, του μαγνησίου, εκφράζεται με έντονη επιθυμία για σοκολάτα. Είναι η σοκολάτα η μοναδική πηγή μαγνησίου; Μα και φυσικά όχι! Το μαγνήσιο υπάρχει άφθονο σε όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στις μαύρες και ανάλατες ελιές και, ειδικά, στα άγρια πικρά χόρτα. Όταν, όμως, εσύ έχεις χτίσει το σώμα σου με άρρωστα υλικά – κύτταρα και δε λαμβάνεις στην κύρια διατροφή σου, καθημερινά, τις παραπάνω τροφές, τότε το σώμα σου θα λιγουρεύεται έντονα αυτό που το έχεις συνηθίσει να λαμβάνει∙ τη σοκολάτα. Όπως, όμως, έμαθες το σώμα σου στα χειρότερα, οφείλεις να το εκπαιδεύσεις και στα καλύτερα. Εάν, φυσικά, σε ενδιαφέρει η υγεία σου. Ο εθισμός, βέβαια, είναι κάτι που δύσκολα αντιμετωπίζεται και «πεθαίνει σκληρά». Χρειάζονται με βάση την επιστήμη 21 – 30 ημέρες, για να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια. Δεν πιστεύεις ότι αξίζει ο κόπος;

Παρακάτω ακολουθούν οι πιο έντονες επιθυμίες – λιγούρες του σύγχρονου «πολιτισμένου» ανθρώπου, οι οποίες υποδηλώνουν διάφορες διατροφικές ελλείψεις και, παράλληλα, τον τρόπο αντιμετώπισης τους με τη λήψη κατάλληλων τροφών.

1. Έλλειψη μαγνησίου ή αντιοξειδωτικών ... Σοκολάτα: 
Δεν είχατε δύσκολη μέρα, δεν είναι –για τις γυναίκες– «εκείνες» οι μέρες του μήνα, κι όμως λαχταράτε απελπισμένα μια σοκολάτα. Η λιγούρα σας ενδέχεται, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, να οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου ή αντιοξειδωτικών –στοιχείων που εμπεριέχονται σε μεγάλες ποσότητες στη σοκολάτα. Το μαγνήσιο είναι ζωτικό για το νευρικό σύστημα, τα κόκκαλα και το ανοσοποιητικό, αλλά καλό θα ήταν τις περισσότερες φορές να το αναζητάτε σε υγιεινότερη… συσκευασία, όπως οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά, εκτός από τη σοκολάτα, μπορείτε να τα βρείτε σε φρούτα που έχουν έντονο χρώμα, ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα πορτοκαλί, τα κόκκινα και τα μοβ –σκεφτείτε πιπεριές και μούρα.
2. Έλλειψη χρωμόυ ... Γλυκά: 
Δύο μπορεί να είναι οι λόγοι που λιγουρεύεστε γλυκές τροφές, όπως μπισκότα ή ζαχαρωτά: είτε έχουν μειωθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, είτε σας λείπει χρώμιο, το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αναζητήστε την υγιεινότερη εναλλακτική στο μπρόκολο και το κοτόπουλο, που περιέχουν χρώμιο σε επαρκείς ποσότητες. 
3. Έλλειψη σιδήρου ... Καφεΐνη:
Αν πίνετε κατά κανόνα πέντε καφέδες την ημέρα, πιθανότατα η λαχτάρα σας οφείλεται στον εθισμό της καφεΐνης. Αν, όμως, νιώσετε ξαφνικά την επιθυμία για ένα διπλό εσπρέσο, ενώ κατά κανόνα δεν πίνετε καφέ, μάλλον θα οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, πράμα που σημαίνει πως η έλλειψή του προκαλεί αίσθημα υπνηλίας –εξ ου και η επιθυμία για καφεΐνη. Αν θέλετε να αποφύγετε τον καφέ, ιδανικές πηγές σιδήρου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και το κόκκινο κρέας.
 4. Αφυδάτωση ... Αλάτι: 
Ο οργανισμός σας, ζητώντας αλάτι, προσπαθεί να σας πει πως έχει αφυδατωθεί. Δοκιμάστε να πιείτε πολύ νερό, και η λιγούρα σας θα εξαφανιστεί. 
5. Έλλειψη πρωτεϊνών ... Κρέας: 
Ο οργανισμός σας προσπαθεί να σας πει πως του λείπει πρωτεΐνη. Αναζητήστε την σε πιο υγιεινές και λιγότερο φορτωμένες με θερμίδες εναλλακτικές όπως το άπαχο κρέας, τα αυγά και τα όσπρια. 
6. Έλλειψη ασβεστίου ... Αναψυκτικά: 
Η λαχτάρα για αναψυκτικά έχει να κάνει με την έλλειψη ασβεστίου. Όχι, όμως, πως τα αναψυκτικά αποτελούν πηγή ασβεστίου –το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, καθώς τα αναψυκτικά στραγγίζουν το ασβέστιο από τα κόκκαλα, ο οργανισμός σας απορροφά το ασβέστιο και ζητά αναψυκτικό για να πάρει περισσότερο. Τα κόκαλά σας θα σας ευγνωμονούν αν κόψετε τα αναψυκτικά και αναζητήσετε τις σωστές πηγές ασβεστίου, όπως τα γαλακτοκομικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 

Διατροφικές συμβουλές:
Για εκείνες τις δύσκολες ημέρες που οι λιγούρες για γλυκό χτυπάνε κόκκινο και θέλετε να φάτε ό,τι βρείτε μπροστά σας, δείτε κάποιες μικρές και έξυπνες συμβουλές για να ξεγελάσετε το μυαλό σας και να μη χαλάσετε τη δίαιτά σας…
1. Το ρόφημα μέντας και η μυρωδιά της μέντας έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν τις γλυκές λιγούρες και να μειώνουν την πείνα. Γι' αυτό την επόμενη φορά πιείτε ένα τσάι μέντας, φάτε μία τσίχλα ή απλά πλύνετε τα δόντια σας.
2. Δοκιμάστε να μειώσετε τη λιγούρα με λίγη μαύρη σοκολάτα και μία χούφτα ξηρούς καρπούς, πλούσιους σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.
3. Μία κουταλιά μέλι ή φρέσκα φρούτα στο γιαούρτι θα ικανοποιήσουν την πείνα και θα απομακρύνουν γρήγορα τις λιγούρες.
4. Τέλος μην μένετε πολλές ώρες με άδειο στομάχι, αφού η έντονη πείνα σας ωθεί σε όχι και τόσο υγιεινές επιθυμίες για φαγητό.

Κίμογλου Αναστασία
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου