Κάστανο, ο 'βασιλιάς' των ξηρών καρπών! Ρόδι: ο 'κόκκινος χρυσός'! Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας!!

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

On 4:30 π.μ. από Unknown in ,    Κανένα σχόλιο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η έλευση του νέου έτους θα επισφραγιστεί διατροφικά με το κόψιμο της βασιλόπιτας! Στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα, με την αλλαγή του έτους, σβήνουν τα φώτα και μετά από ένα λεπτό ξανανάβουν, ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος»! Γι' αυτό λποιπον, σας προτείνω αυτή την απίθανη συνταγή, με πλούσια γεύση και αρώματα, ώστε εκείνο το βράδυ, να μη σας συναρπάσει μόνο η αναζήτηση του φλουριού..

Υλικά:

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 2/3 του ποτηριού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά ή 1 γιαούρτι έως 5%
  • 4 μεγάλα μήλα
  • ¼ του ποτηριού καρύδια
  • ¼ του ποτηριού σταφίδες μαύρες και ξανθές
  • 2 κ.σ σουσάμι (προεραιτικά)
  • 4 αυγά
  • Κανέλλα και βανίλια


Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, το γάλα, και την βανίλια
  2. Κόβουμε τα μήλα σε ψιλές φέτες.
  3. Παίρνουμε ένα ταψί 28 εκ. και ρίχνουμε το μισό υλικό από το αρχικό μείγμα.
  4. Στη συνέχεια στρώνουμε από πάνω τα μήλα αφού τα πασπαλίζουμε με δυο κουταλιές ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια και μια κουταλιά κανέλα.
  5. Προσθέτουμε από πάνω την άλλη δόση της ζύμης και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  6. Ψήνουμε στους 170-200°C περίπου για τρία τέταρτα της ώρας.


Προτάσεις για τον τρόπο κατανάλωσης:

Εκτός από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι η βασιλόπιτα θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλή και θρεπτική επιλογή τόσο για το πρωινό γεύμα, όσο και για τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό)

Ως πρωινό:

1 κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών + 1 κομμάτι βασιλόπιτα 

Ως σνακ:

1 φρούτο + ½ κομμάτι βασιλόπιτα 

Ακόμη και αν δεν σταθήκατε …τόσο τυχεροί με την εύρεση του φλουριού, καλό θα ήταν να περιοριστείτε στο ένα κομμάτι βασιλόπιτας, που σας αντιστοιχεί, καθώς προσφέρει αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Βέβαια, το κλειδί για την κατανάλωση γλυκών, κατά την εορταστική περίοδο, είναι όχι μόνο η συνταγή, επομένως και η ποιότητά τους, αλλά η ποσότητα και η συχνότητα που τα καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, μπορείτε να απολαύσετε 2-3 φορές την εβδομάδα ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτας (50γρ.) ως το γλυκό που «δικαιούστε», χωρίς να χάσετε τον έλεγχο του βάρους σας!

Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος, με υγεία, αγάπη, καλοτυχία και σωστές διατροφικές επιλογές! Χρόνια πολλά και καλά!

Κίμογλου Αναστασία
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου