Κάστανο, ο 'βασιλιάς' των ξηρών καρπών! Ρόδι: ο 'κόκκινος χρυσός'! Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας!!

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015



Υλικά για 3 βάζα των 500 γρ:
  • 1 κιλό φράουλες χωρίς τα κοτσάνια τους
  • 350 γρ ζάχαρη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 στικ βανίλια
  • 1 λοβό βανίλιας σχισμένο στη μέση και τα σποράκια του αφαιρεμένα με ένα μαχαίρι. Ή αλλιώς διάφορα μπαχαρικά όπως σπόρους κόλιανδρου, γλυκάνισο, λευκό κάρδαμο κ.α.

Εκτέλεση:
  • Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε μια πήλινη ή πλαστική ή γυάλινη λεκάνη. 
  • Με το χέρι μας σπάμε λίγο τα φρούτα και τα ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη. Αν θέλουμε πιο λεία μαρμελάδα τα σπάμε πολύ, αν τη θέλουμε πιο σπιτική αφήνουμε περισσότερο ολόκληρα φρούτα.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα όσο μεγάλη είναι και η κατσαρόλα μας. 
  • Βάζουμε τη λαδόκολλα στην επιφάνεια των φρούτων (να εφάπτεται πάνω τους). 
  • Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το περιεχόμενο της λεκάνης σε μια κατσαρόλα. 
  • Προτιμάμε η κατσαρόλα να είναι αρκετά βαθιά και να είναι με λεπτό πάτο.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας. Θέλουμε να γίνει γρήγορα το δέσιμο για να κρατήσει το χρώμα και τα αρώματά της η μαρμελάδα.
  • Για να δούμε αν έδεσε η μαρμελάδα, μπορούμε να την ελέγχουμε βάζοντας μια κουταλιά σε ένα λευκό πιατάκι από καφέ που το έχουμε κρατημένο στην κατάψυξη.Θα δείτε αν έχει δέσει η μαρμελάδα αν με το δάχτυλό σας καθώς το περνάτε από μέσα της δημιουργούνται "πτυχές" δεξιά και αριστερά. 
  • Τέλος ρίχνουμε μέσα και το χυμό λεμονιού.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και αμέσως την μεταφέρουμε στα βάζα που καλό είναι να είναι αποστειρωμένα. Κλείνουμε καλά και τα γυρνάμε ανάποδα πάνω στον πάγκο. Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα.

Tip: Για να αποστειρώσουμε τα βάζα τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί που το έχουμε στρώσει με μια πετσέτα. Βάζουμε και τα καπάκια στο ταψάκι."Ψήνουμε" στους 110 βαθμούς για 15 λεπτά.


Κίμογλου Αναστασία
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου