Κάστανο, ο 'βασιλιάς' των ξηρών καρπών! Ρόδι: ο 'κόκκινος χρυσός'! Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας!!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016



  Φαντάζομαι σας έχει συμβεί να συναντήσετε συγγενείς ή γνωστούς μετά απο καιρό, και το πρώτο πράγμα που θα σας πουν όταν σας δουν να είναι "πάχυνες" ή "αδυνάτησες"!! Και εκείνη τη στιγμή σκέφτεστε: "Μα τι τους νοιάζει;; Γιατί ασχολούνται με το σώμα μου;;"

  Τα κακόβουλα σχόλια μας επηρεάζουν παραπάνω από ένα λεπτό και είναι δύσκολο να τα προσπεράσουμε, γι' αυτό θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα σκεπτικό, το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε τους σχολιαστές σας. 


Σχολιαστής Α: Άγνωστος - στο δρόμο

  Άγνωστος/η στο δρόμο σχολιάζει το σωματότυπό σου!! Αγενέστατος/η!! Άρα, έλλειψη παιδείας!! Προφανώς και δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι πιο εποικοδομητικό, γι' αυτό και ψάχνει αφορμές για να ασχολείται συνέχεια με τους άλλους. Συνήθως είναι άτομα που βιώνουν τεράστια ανασφάλεια και θέλουν να μειώνουν τους γύρω τους για να νιώθουν αυτοί καλύτερα με τον εαυτό τους (αν και να σας πω την αλήθεια, δεν πιστεύω ότι το καταφέρνουν στην πραγματικότητα!).

Σχολιαστής Β: Γονείς

  Συνήθως υπερπροστατευτικοί, ανησυχούν υπερβολικά για σας, ή έχουν οι ίδιοι αρκετά άλυτα θέματα με το βάρος τους και τα στερεότυπα σχετικά με τη διατροφή με αποτέλεσμα να σας τα προβάλουν ασυναίσθητα πολλές φορές. Συνήθως έχουν άγνοια για τα συναισθήματα που σας προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, και δεν ξέρουν τον τρόπο για να σας στηρίξουν (το γνωστό χάσμα γενεών)

Σχολιαστής Γ: Αδερφός/ή

  Συνήθως σχολιάζουν επίτηδες το σωματότυπό σας ή αυτό που τρώτε, γιατί ξέρουν ότι θα σας εκνευρίσει. 

Σχολιαστής Δ: Συγγενείς

  Είναι αυτοί που θα ανακατευτούν στη ζωή σας για να μην ασχοληθούν με τη δική τους! Θέλουν να έχουν άποψη για τα πάντα, και πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα. Σε οικογενειακά τραπέζια είναι οι πρώτοι που θα σχολιάσουν "πόσο πάχυνε η θεία Κούλα".

Σχολιαστής Ε: Φίλος/η - Σύντροφος

  Άν ο φίλος ή η φίλη, σας κάνει να νιώθετε άσχημα τότε κάτι δεν πάει καλά! Ή έχει εμπάθεια με σας και ξεσπάει πάνω σας ή είναι απο τα άτομα που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα και να περνάει συνεχώς ο λόγος τους. Αποφύγετε τους τοξικούς ανθρώπους!!

Πολλές φορές, τα λόγια πληγώνουν πολύ περισσότερο απο τις πράξεις! 
Ο σχολιαστής σας αμύνεται, γιατί νιώθει μεγάλη ανασφάλεια για το σώμα του, με αποτέλεσμα να προτιμά να επιτεθεί λεκτικά, πρωτού του "επιτεθούν" οι άλλοι.

Θυμηθείτε πως ότι και να λένε οι γύρω σας, σημασία έχει τι νιώθετε και τι πιστεύετε εσείς. Άν αγαπήσετε το σώμα σας έτσι όπως είναι, τότε και ο αρνητικός σχολιασμός θα σταματήσει. Όχι επειδή οι άλλοι δεν θα σχολιάζουν, αλλά επειδή δεν θα τους δίνετε σημασία ΕΣΕΙΣ. Το νόημα είναι, πρώτα ΕΣΥ να αποδεχτείς και να αναδείξεις τον καλύτερο σου εαυτό, γιατί το ΑΞΙΖΕΙΣ, απο το να περιμένεις διακαώς να σε αποδεχτούν οι άλλοι.


Κίμογλου Αναστασία

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Master Practitioner on Eating Disorders and Obesity

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου